Vam tenir la sort de poder conèixer les seves experiències en una xerrada que va realitzar el febrer del 2011 al nostre institut. Recuperem l'entrevista que li van fer el X. Pedrosa i el M. Casanovas en aquella ocasió. És la nostra aportació a la seva memòria.

Xerrada amb el Juanjo Garra

El Juanjo Garra ha vingut a fer una conferència al nostre institut a explicar-nos com va anar la seva pujada al pic de l’Everest. Era un tema que interessava molt als alumnes de 2n d’ESO que estaven llegint el llibre “ Si pujes al Sargamatha quan fumeja neu i vent”. El llibre  tracta sobre uns joves que volen fer el cim. Li hem  preparat una entrevista que ens ha respost molt amablement.

JG3

1.Quants anys fa que fas muntanya?

Fa 27 anys, quan era petit ja caminava per les muntanyes, com el Montsec.

2. Quins pics importants has fet ?

He escalat sis muntanyes de les catorze que ni ha a l´ Himalaya,  Chooyo, Broadpeak, Gasherbrum II, Everest, Manaslu, Kangchensunga. També he pujat alguns d’Àfrica, Àsia i dels Andes.

3. L’escalada és un esport més aviat, barat o car?

La  iniciació al muntanyisme no és molt car, és més aviat barat, si vols fer expedicions, i alguna cosa més avançada pugen els preus.

4. Qui et va acompanya en aquests pics de 8000?

Són  un total 69 persones diferents amb qui he compartit cada expedició. També he anat a escalar amb l’Araceli Segarra, la primera dona espanyola que va pujar a l’Everest.

Pujar un cim és una feina d' equip, sol no es podria fer. Quan algú arriba al cim tothom ho celebra perquè se sent part de l' èxit.

5. Com s’ha d’estar físicament?

S’ha d’estar físicament molt fort, però també mentalment perquè has de saber i pensar els perills que poden surgir durant l’escalada.

JG2  JG4

6. Com et sens al fer el cim?

Amb molta satisfacció, però, per nosaltres, els escaladors, fer el cim complet és quan arribes a dalt i baixes.

7.  Què és més difícil pujar o baixar?

Pujar és difícil i cansat, però sempre has de pensar en guardar forces per baixar.

8. Tens  previst per l’any que ve fer algun cim?

Segurament que sí, però el pic no sabem quin serà.

9. Has tingut algun cop fort o algun imprevist?

Hem tingut bastants problemes amb els climes, i de cops, fa anys em vaig congelar els dits, no t’he adones de què se’t congelen, i fa més mal la descongelació, va ser tan forta la congelació que me’ls van haver d' amputar per les falanges distals, estàvem a -42 ºC.

Pensem que és un home molt afable i simpàtci. Nosaltres voldriem que l’any que ve ens expliqués en una altra conferencia  les seves vivències amb l' alpinisme.

Per acabar us transcrivim algunes frases que ens va dir perquè hi pensem:

"Hem de ser  capaços d' aconseguir els nostres somnis""

"L'esforç i el treball són eines imprescindibles per aconseguir-los"

"Hem d' aprendre dels nostres errors"

"És important saber dir que no"

Vinga pensem-hi!

JG1

Xavier Pedrosa i Marc Casanovas

Ull crític, 22 de febrer de 2011

Fotos de la xerrada
 
Secured by Siteground Web Hosting