DESPESA ABUSIVA

 

Sr. Director,

 

Sempre s’ha parlat de la despesa abusiva que es fa durant les festes de Nadal, encara que no fóssim en temps de crisi, i no s’ha posat mai un remei dràstic.

Ara potser serà el moment de fer campanya per a reduir l’excessiu consumisme.

Els estudis estadístics del Nadal passat ja mostren que cada família, com a conseqüència de la crisi econòmica, destina menys euros a les seves compres.

 

S'ha d'imposar moderació, prudència i racionalitat i renunciar als capricis i les compres impulsives. Així, la despesa es realitzarà de forma més controlada, ja que el 53% dels espanyols afirma que prepararà un pressupost previ de compres nadalenques. Per estalviar per Nadal, els ciutadans aposten pels regals útils (52%) i els productes en promoció (29%), mentre que tracten d'evitar l'adquisició de productes de marca (38%) i de luxe (28%).

 

Alguns dels consells que han seguit els ciutadans són:

- En comprar per Internet, fer-ho a llocs segurs.
- Ser crític amb la publicitat per evitar compres innecessàries.

- Elegir amb temps els menús i adquirir els productes amb antelació.

- Comparar els preus dels productes que es desitgen.

- Escollir joguines senzilles i adequades a l'edat i maduresa del nen a qui vagin destinades.
- Comprar sols el que es necessita.

- Adquirir arbres de Nadal de plàstic perquè puguin ser utilitzats durant molts anys. El fet de comprar-los naturals contribueix a la tala massiva de boscos.

- Apagar les garlandes lluminoses abans d’anar a dormir o en sortir de casa.Així es desprèn de l'estudi sobre hàbits de consum per Nadal que realitza anualment Deloitte, que detalla que cada llar destinarà 367 euros a la compra de menjar (40,3% del pressupost total), 357 euros a regals (39,2%) i 186 euros a sortides (20,5%).

Espanya es manté entre els països amb major despesa en aquestes festes, només per darrere d'Irlanda (1.355 euros) i el Regne Unit (930). Així doncs, caldrà que els ciutadans prenguem tota una sèrie de mesures per tal d’estalviar en l’època de Nadal.

L'enllumenat públic de carrers suposa l'anunci efectiu de l'arribada de les festes nadalenques i de l'augment de la despesa energètica, però quines mesures s'adopten els municipis per reduir aquest consum per Nadal?

 

La despesa energètica és evident quan s'apropa el Nadal. L'enllumenat de carrers suposa un consum important durant els dies de festes, i fins i tot abans, ja que molts municipis ja engalanen els seus carrers a principis del mes de desembre.

 

Amb tot, alguns municipis han optat per encendre l'enllumenat públic dels carrers dues hores menys cada dia per estalviar un 25 per cent d'electricitat, com és el cas de Múrcia.
Un altre exemple és l'Ajuntament de Màlaga, que estalviarà el 20 per cent del consum elèctric de l'enllumenat públic gràcies a l'estudi de l'Agència Municipal de l'Energia que tramita un primer projecte per reduir la despesa en els fanals del districte Centre.
En la mateixa línia es troba l'Ajuntament de Madrid, que pretén reduir el consum un 20 per cent gràcies a la iniciativa "Madrid Il·lumina Estalviant Energia", que forma part de les accions de difusió que està duent a terme la Conselleria d'Economia i Consum de Madrid. Iniciatives similars s'estan produint a Guipúscoa i Barcelona.

 

Estaria bé que l’ajuntament del nostre municipi prengués exemple d’alguna mesura presa en les altres poblacions i es fomentés alguna iniciativa per tal d’abaratir l’enllumenat públic durant aquestes festes. Aquests diners es podrien destinar a fer d’altres accions en benefici de tots els vilatans ja que ells individualment ja estalvien.


El Nadal dispara el consum ... i la despesa en les nostres llars. És l'època del malbaratament, però no ens hem de relaxar encara que la publicitat ens convidi insistentment a això. Mantinguem els bons hàbits, no oblidem els nostres drets i recordem que moltes vegades el millor regal és l'afecte, i aquest no té preu.

 

Laura Bañeres

 

 

 

 

 

 

 
Secured by Siteground Web Hosting