Índex d'article
ULL CRÍTIC: MAHATMA GANDHI, UN LLEGAT INSPIRADOR
Pàgina 2
Totes les pàgines

Va tornar a l'Índia el 1915 i el 1921 ja figurava al capdavant del Congrés Nacional Indi. Va instaurar nous mètodes de lluita (les vagues i les vagues de fam), i en els seus programes rebutjava la lluita armada i predicava la no-violència com a mitjà per a resistir el domini britànic.

Preconitzava la total fidelitat als dictats de la consciència, arribant fins i tot a la desobediència civil si fos necessari; a més, va lluitar per tornar a les velles tradicions índies. Va mantenir correspondència amb Lleó Tolstoi, que va influir en el seu concepte de resistència no violenta.

En va destacar la marxa de la sal, una manifestació a través del país contra els impostos a què estava subjecte aquest producte.

CAMINANT_PER_LA_LLIBERTAT_REDIMENSIONADA
Empresonat en diverses ocasions, aviat es va convertir en un heroi nacional. L'any 1931, va participar en la conferència de Londres, en la qual va reclamar la independència de l'Índia. Es va inclinar a favor de la dreta del Partit del Congrés i, per això, va tenir conflictes amb el seu deixeble Nehru, que representava l'esquerra.

El 1942, Londres va enviar com a intermediari Richard Stafford Cripps per negociar amb els nacionalistes; però, atès que no es va trobar una solució satisfactòria, aquests van radicalitzar les seves postures. Gandhi i la seva esposa Kasturba van ser empresonats: ella va morir a la presó, mentre que ell va dur a terme vint-i-un dies de dejuni.

La seva influència moral sobre el desenvolupament de les converses que van preparar la independència de l'Índia va ser considerable, però la separació del Pakistan el va descoratjar profundament.

Gandhi_i_el_paquistans_REDIMENSIONADA

Gandhi va intentar de reformar la societat índia apostant per integrar les castes més baixes (els sudra o ‘treballadors', els pàries o ‘intocables' i els mleccha o ‘bàrbars') i per desenvolupar les zones rurals.
Va desaprovar els conflictes religiosos que van seguir la independència de l’Índia i va defensar els musulmans al territori hindú, per la qual cosa va ser assassinat per Nathuram Godse, un fanàtic integrista indi, el 30 de gener de 1948, a l'edat de 78 anys. Les seves cendres van ser llançades al riu Ganges.

Gandhi va portar una vida amb senzillesa, confeccionant les seves pròpies peces de roba i, a més, sent un destacat vegetarià.

GANDHI_MORT_REDIMENSIONADA

El polític Gandhi escrivia amb unes petites màquines portàtils creades expressament per a aquesta finalitat. Per a ell els llibres permeten imaginar, recuperar el passat, els gestos que fem i com ajudem els altres ens ajuden a reviure.

El pensament de Gandhi no ha impregnat la política dels governs, però és al cor de molts moviments socials actuals. Segons el pensador indi el perdó és l’aptitud més elevada. La venjança és mostra de debilitat.

GANDHI_I_ELS_DEIXEBLES_REDIMENSIONADA
Què va aconseguir? Va aconseguir dirigir el moviment per a la independència de la Índia contra l’imperi britànic i el seu colonialisme. Un cop aconseguida la llibertat, va lluitar fins a la seva mort perquè tant els hindús com els pakistanesos convisquessin junts dins el mateix territori.

Contra qui es va enfrontar?  Contra el gran i totpoderós imperi Britànic, contra la tradició absurda de les castes socials, contra la separació dels indis per causa de la religió o bé la raça, contra el masclisme predominant en la seva època. 

Des de la secció GENT de l'Ull crític, pensem que és absolutament necessari i imprescindible recuperar les grans figures mundials que han marcat els valors de la nostra societat.

Gràcies a persones com Gandhi, inspiradores pels seus fets i per les seves idees i paraules, la nostra societat encara vetlla per la solidaritat, els drets individuals i nacionals, el diàleg i la no violència com a armes poderoses per canviar i millorar el món.

MISSATGES_1_REDIMENSIONADA

MISSATGES_2_REDIMENSIONADA

MISSATGES_3_REDIMENSIONADA
Darrera actualització (dimecres, 20 de novembre de 2019 19:15)

 
Secured by Siteground Web Hosting