Índex d'article
ULL CRÍTIC: GRETA THUNBERG, LA VEU DE LA CONSCIÈNCIA JOVE
Pàgina 2
Totes les pàgines

El dilluns 20 d'agost del 2018, quan només tenia 15 anys, Greta Thunberg va començar a fer vaga pel clima davant del Parlament suec.

Va escriure el seu primer missatge a Twitter explicant que començava la vaga i que pensava fer-la fins al dia de les eleccions, el l9 de setembre.

Durant les tres setmanes que faltaven per a les eleccions, Thunberg va fer vaga cada dia, de dilluns a divendres. Al principi era ella sola, perquè ningú no la va voler acompanyar, amb una pancarta on es podia llegir "Vaga d'escola pel clima" i uns fulls que repartia per explicar la seva causa.

Greta_en_blanc_i_negre_ben_sola_REDIMENSIONADA

L'endemà mateix ja va tenir una mica de companyia, i uns dies més tard en va tornar a tenir.

I el dissabte 8, el dia abans de la jornada electoral, ja va organitzar una primera marxa pel clima, que va ser seguida per desenes de persones.

Aleshores era una desconeguda. Al cap d'un any i un mes, Thunberg és la inspiració de joves (i adults) d'arreu del món, que han vist gràcies a ella la urgència d'una acció efectiva per evitar el canvi climàtic.

Greta Thunberg ha difós la seva mobilització, des del primer moment, a través de les xarxes socials, on també ha lluitat contra les falsedats que s'han divulgat sobre ella i ha explicat com va decidir iniciar la vaga que l'ha portada a diversos fòrums internacionals a defensar la causa de la lluita contra el canvi climàtic.

Al gener del 2019 va ser convidada a parlar al Fòrum Econòmic Mundial de Davos. Es calcula que el 15 de març de 2019, 1’4 milions d'estudiants a 112 països del món es van unir a la seva crida per protestar i fer vaga.

Discurs_a_la_ONU_reuni_climtica

Al juliol, en representació de l'Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP), el secretari general Mohammed Barkindo va declarar que Thunberg i altres joves activistes climàtics eren la «més gran» amenaça per a la indústria del combustible fòssil

Thunberg ha rebut diversos premis i honors pel seu activisme: el març del 2019, tres membres del parlament noruec van nominar Thunberg per al Premi Nobel de la Pau. El maig, amb només 16 anys, ha estat portada de la revista Time. Alguns mitjans de comunicació han descrit el seu impacte en l'escenari mundial com l'«efecte Greta Thunberg». 

En el seu discurs a Nova York  la Greta va acusar als polítics i als governs de no fer el necessari per combatre el canvi climàtic. També ha manifestat que els hi agradi o no els joves començaran a fer el canvi, i, molt enfadada, ha afirmat que li havien robat els somnis i la seva infantesa. 
                   Multituds_amb_Greta_REDIMENSIONADA

A Davos, Thunberg no va tenir cap inconvenient a dir als líders polítics i econòmics que l'escoltaven que alguns d'ells eren els culpables del canvi climàtic: "Algunes persones, algunes empreses, alguns industrials en particular han sabut exactament quins valors impagables han estat sacrificant per continuar guanyant inimaginables quantitats de diners. I crec que alguns dels presents pertanyen a aquest grup de gent."

En la mateixa línia, Thunberg va negar que tothom sigui culpable del canvi climàtic, perquè "si tots som culpables, aleshores ningú pot ser culpat. I hi ha algú que en té la culpa".
Arreu del planeta, des de les illes del Pacífic fins a Amèrica, centenars de milers de persones s’han mobilitzat per demanar mesures que aturin el canvi climàtic. 
Juntament amb totes aquestes accions, la Greta ha volgut redactar un llibre on ens invita a fer un planeta millor, adreçat sobretot als joves que defineix com el veritable motor del canvi climàtic i social, es titula “TOTS SOM LA GRETA”.

                    Tots_som_la_greta_REDIMENSIONADA
Des de la secció GENT de l’Ull crític, pensem que les paraules, les accions, la seva implicació directa està fent que els polítics reflexionin per poder salvar la terra. No és cap broma o acudit tot el que està passant. Tenim sort que algú estigui lluitant per salvar el nostre planeta, la nostra vida i la dels nostres descendents, des dels vegetals fins als animals. Hem de començar a moure’ns!                     
 
Secured by Siteground Web Hosting