El curs s’acaba, queden pocs dies i hem de fer una espenta final. Però ja pensem en la sortida final de curs. Aquest any, com a novetat, anirem al Pallars!

Descobrirem una comarca on l’aigua és el seu principal recurs. Aigua pel consum, per a la ramaderia, l’agricultura, pesca, per obtenir sal, per produir electricitat, per les activitats d’aventura...

Mirador2R

Vall de l’Escrita des del Mirador de l’Estany, amb l’Estany de Sant Maurici i els Encantats.

Ens endinsarem a l’Edat Mitjana de finals del segle XI a traves de la història de la poderosa Comtessa Llúcia i del seu home, el comte Artau I de Pallars Sobirà, un ambiciós i poc escrupolós guerrer enfrontat amb tothom que si li posava al davant. Ens trobarem en plena guerra civil pallaresa, una època convulsa de lluites i conspiracions. Tot un veritable “Joc de Trons“ del Pallars.

Tot això, lligat al magnífic llegat que ens van deixar: esglésies, monestirs i castells, on la pedra és el principal material constructiu i l’arc de mig punt, l’element estructural característic. Estem parlant, com no, del Romànic. No ens oblidem tampoc, de les extraordinàries pintures murals que decoraven l’interior de les esglésies. Santa Maria de Gerri i Sant Pere del Burgal són dues joies del romànic pallarès que visitarem.

Des de l’època dels romans fins no fa massa temps, un valuós recurs s’explotava al Pallars: la sal. L’anomenaven “or blanc”, per l’alt benefici econòmic que representava. Veurem com s’obté a partir de l’evaporació de l’aigua salada provinent d’un brollador. Tot un procés cientificotecnològic que s’ha anat perfeccionant al llarg del temps.

A partir del segle XX aquesta activitat va anar de baixa i cada vegada era menys rentable. Però una altra activitat molt més profitosa va arribar de la mà d’un personatge amb molta empenta, l’Emili Riu. Es tracta de la producció d’electricitat. Centrals hidroelèctriques que aprofiten l’aigua dels rius i llacs. Visitarem la primera gran central hidroelèctrica que va funcionar a Catalunya, a la Vall Fosca (Pallars Jussà).

El Pallars també es natura. Farem una excursió dins el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Durant el recorregut, guies interpretadors ens aniran donant explicacions que ens ajudaran a descobrir aquest meravellós indret d'alta muntanya d'una gran riquesa vegetal i faunística, valls d'origen glacial i escarpades muntanyes. Alguns dels indrets que descobrirem són els pics dels Encantats, l'Estany de Sant Maurici, l'Estany de Ratera, la seva cascada i el mirador de l'Estany, on podrem observar una espectacular panoràmica de la Vall de l'Escrita.

Les braves i cristal·lines aigües dels rius pallaresos és l’habitat natural de la truita autòctona mediterrània. Una espècie amenaçada per la introducció d’altres espècies foranies i l’alta mortalitat en la seva etapa d’aleví. Visitarem un centre d’alevinatge, on es porten alevins capturats en el medi natural per criar-los en semillibertat fins que les truites assoleixen la mida adequada per ser alliberades de nou al riu, per tal d’augmentar-ne la seva població.

I que millor que acabar l’estada en aquest indret gaudint d’un recurs ja fortament consolidat a la comarca i en constant creixement, les activitats d’aventura. Ens tenen preparades dues activitats emocionants: circuits de bosc vertical -superant obstacles, travessant passarel·les entre arbres, xarxes i tirolines- i un recorregut amb canoa per les tranquil·les aigües del pantà de La Torrassa.

Amb tot, sense oblidar la convivència amb els companys i professorat, les estones de temps lliure per jugar, passejar, llegir, escoltar música, descansar..., i si el temps ho permet, fer un bany a la piscina de l’hotel o al pantà de la Torrassa. I a la nit, activitat musical a la sala d’animació. Però segur que també podrem gaudir d’una observació del cel nocturn en aquest indret privilegiat.

Hem preparat una pàgina web on trobareu tot d’informació detallada sobre aquesta sortida. Que farem? que haurem de portar a la maleta? quines normes hem de respectar per a una bona convivència? on dormirem?... així com altres qüestions interessants.

Per cert, fixeu-vos bé en la part constructiva i de disseny de la web, doncs el curs vinent haureu de fer-ne una, utilitzant la mateixa plataforma, Webnode (www.webnode.es).

Fins aviat!!

Enllaç WEB: https://sortidaalpallars2019.webnode.es/

Darrera actualització (diumenge, 16 de juny de 2019 21:12)

 
Secured by Siteground Web Hosting