El dilluns dia 8 d’abril, l’alumnat de 2n d’ESO acompanyats dels alumnes italians de l’intercanvi, van visitar el Museu i la Central Hidroelèctrica de Capdella (Vall Fosca), la primera a Catalunya destinada a proporcionar energia elèctrica al sector industrial de Barcelona. Va entrar en funcionament al gener de 1914, pocs mesos abans que ho fessin les de Serós i Talarn.

IMG_6977

La seva construcció va ser una obra faraònica que aprofitava les aigües de més de vint estanys interconnectats mitjançant galeries subterrànies excavades a la roca i on tota l’aigua va parar a l'Estany Gento. I d’allí, a través d'un canal de 5 quilòmetres i dues canonades forçades amb un desnivell de 836 metres es transporta l’aigua que farà moure les 5 turbines de la central.

Després d’un audiovisual que ens explicava els antecedents i procés de construcció de la central, promoguda per l’Emili Riu, vam fer un recorregut pel museu visitant les sales Emili Riu i EEC -que alberguen l’exposició permanent-, la forja, els espais del transport, el recinte exterior, el parc de transformadors i la sala de màquines.

També vam fer una visita al Parc Cretaci-Museu de la Conca Dellà (Isona, Pallars Jussà). Aquest centre museístic ofereix la possibilitat de descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana, i molt abans, habitada per alguns dels darrers dinosaures que van habitar la terra.

Els guies ens van mostrar la secció que presenta les restes paleontològiques del final del Cretaci (65-70 milions d´anys) trobades a la zona de la Conca i el magatzem on es guarden molts dels fòssils trobats, estudiats i restaurats. És d’especial interès les restes de vèrtebres de la zona del coll i les primeres costelles d’un dinosaure que va viure en aquesta zona fa uns 68 milions d’anys. A partir de les restes trobades, s’estima que aquest animal devia fer entre 15 i 20 metres de llarg.

Fotos de la sortida

 
twitter_card
Etwinning2  KA229
Patrocini i Col·laboració
Calendari
Cercador
Secured by Siteground Web Hosting