Dimarts 19 de desembre del 2017, 66 alumnes de 4t d’ESO pugen decidits als autocars que els esperen. Fa fred, són dos quarts de dotze del matí i la destinació són els cinemes Funàtic de la nostra ciutat de Lleida.

Allí ens espera la pel•lícula “Segon origen”, el film dirigit per Carles Porta que adapta la novel•la de Manuel de Pedrolo, “Mecanoscrit del segon origen” (1974).

La història de supervivència dels joves Alba i Dídac, emmarcada en un escenari post apocalíptic, després d'una catàstrofe que ha devastat el planeta Terra, està plena de simbologies i ha conquistat durant dècades a lectors de totes les edats.
origen1
La pel•lícula, produïda per Antàrtida Produccions, està protagonitzada per Rachel Hurd-Wood, Andrés Batista, Sergi López, Marieta Orozco i Ibrahim Mané.
Origen2
La pel•lícula s'ha rodat en català i anglès, amb un pressupost estimat de sis milions d'euros.
Arribem a tres quarts de dotze i cinc minuts, les tutores –la Marta Chavarriga i la Joana Balasc-, juntament amb el professorat de català –l’Eduard Roure i l’Eduard Sementé- ens ordenen ràpidament. Farem dos grups de 33 alumnes, els primers aniran a la sala 1, la resta, els altres 33 a la sala 2. Ara ja tenim ganes de ser a dins, ben calentets, ben asseguts en les butaques còmodes del cinema i que l’acció comenci.

“Mecanoscrit del segon origen” és el segon llibre més venut de la literatura catalana, només superat per “La plaça del Diamant”, de Mercè Rodoreda; i també és el més venut en el gènere de la ciència ficció espanyola. La novel•la, considerada un referent, ha estat traduïda al castellà, al neerlandès, al basc, al gallec, al francès, al romanès i al portuguès.
origen3
Un cop donats els darrers consells i advertiments, el fil comença. L’inici segueix gairebé fil per randa la novel•la de Manuel de Pedrolo, imatges espectaculars, la catàstrofe sembla inversemblant, impossible, però a poc a poc es va fent realitat.

Pedrolo ens captiva i la pel•lícula també. Ens adonem que les diferències entre la literatura i el film es presenten a bastament. Malgrat això, el fil argumental roman perceptible i ens acondueix per una franja difícil de delimitar.

Els dies inicials són tristos, gairebé com tot el primer quadern de la novel•la de Pedrolo, després el temps vola: setmanes, mesos, anys...                         
origen4
Tot canvia, el físic dels protagonistes, la seva relació, el seu amor, el primer fill...; fins i tot, ens sembla que la vida triomfarà damunt la destrucció i el caos inicial. Però aquí, la pel•lícula, no tant la novel•la, fa un gir de 180 graus!

I les imatges magnífiques, dolces, solidàries dels estels, el mar, la reproducció en la vela del vaixell d’imatges romàntiques, petons, alegria, humanitat... varien com si ens donessin un bon cop de puny, ens desperta i ens manté en tensió fins al final del film.
origen5

Com acabarà tot? Els finals, el narratiu i el visual, s’assemblen, però amb moltes variacions sobre el mateix tema: la mort que dona pas a la vida i a una nova oportunitat, serà l’última?

La pel•lícula ens deixa un interrogant de cara al futur: són l’Alba i el Cai els generadors del segon origen de la humanitat?

Preguntes que ens fan reflexionar fins on podem arribar com a humans, quins valors cal mantenir, el paper de l’home dins/contra/a favor de la natura, el paper de la humanitat com a constructora i destructora de la Terra...

Els sabrem resoldre? Des de les classes de Llengua Catalana ho intentarem en un futur immediat, els/les alumnes de 4t d’ESO són ara els que tenen la paraula!

Darrera actualització (dijous, 21 de desembre de 2017 11:05)

 
Secured by Siteground Web Hosting