Avui, dimarts 9 de maig de 2017, uns mossos d’esquadra han visitat els alumnes de l’institut Manuel de Montsuar per explicar-nos els riscos als quals ens enfrontem en ser influenciats per un grup sense donar-nos compte de res. En aquest cas parlaré de les activitats que han realitzat a l’aula de 3 ESO B.

Aprofitant que la setmana passada va haver-hi un incident de trànsit amb una de les alumnes del centre i de la nostra aula 3 B, han introduït la xerrada parlant del tema. Després d’introduir-lo, han plantejat un conflicte que parlava de dos nois adolescents que per tornar a casa de l’institut havien d’agafar un autobús a l’altre costat de la carretera per la qual s’hi pot creuar per un pas elevat. El conflicte arriba quan els dos adolescents estan a punt de perdre el autobús i han de decidir si creuar la carretera amb els seus altres companys o si passar pel pas elevat amb el risc de perdre el bus. En acabar de plantejar el conflicte els dos agents ens han demanat que responguéssim sincerament quina de les dues opcions realitzaríem. La majoria dels alumnes han respost que creuarien la carretera corrent, i una petita part de la classe ha respost que creuarien per el pas elevat amb el risc de perdre el bus. Aquestes dues idees han donat inici a un debat on la conclusió, malauradament, ha acabat sent una mala noticia:

Som capaços d’arriscar la nostra vida pel simple fet d’haver d’esperar 30 minuts més.

Per acabar l’activitat, hem fet un joc formant grups. Els agents agafaven un mocador horitzontalment a una altura i cada ronda havien de reduir-la poc a poc. Els grups havien de passar per sota sense poder tocar el mocador amb cap part del cos i tampoc el terra (exceptuant els peus). Si el grup sencer passava, el grup obtenia un punt, però si algú del grup fallava restaven 4 punts. Al final hem arribat a una altra conclusió. Ningun grup s’ha plantejat no passar per sota, no haurien assumit el risc de que per algú fes perdre 4 punts al grup sencer. Una altra conclusió que assumim riscos per influencia d’un grup.

L’activitat ha estat molt interesant i crec que a més d’un li ha fet plantejar-se quins actes realitzarà a  partir d’aquest moment per intentar assumir el mínim de riscos possibles.  

alt

 
Secured by Siteground Web Hosting