El dia 19 d'abril de 2017 van venir a fer una xerrada als alumnes de 4t d’ESO en Josep San Martín i na Mª Teresa Curià, membres de l’Amical Mauthausen i familiars directes de persones que van viure la terrible experiència dels camps de concentració.

m

L’Amical és l’associació que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració dels nazis. Té la seva seu a Barcelona i treballa a favor de la memòria de tots aquells que van viure i lluitar durant la guerra civil abans de creuar la frontera francesa camí de l’exili, i més tard van patir deportació als camps nazis. Va ser fundada el 1962, tot i que es va veure obligada a treballar en la clandestinitat fins el final de la dictadura franquista

La intervenció d’en Josep San Martín es va centrar en la situació que van viure els republicans espanyols al camp de Mauthausen: com hi van arribar, els patiments que van haver de suportar i com es va produir l’alliberament del camp. A més, també ens va fer reflexionar sobre la importància de conèixer aquests fets per tal que no es tornin a repetir mai més. Excel·lent coneixedor del tema, en Josep San Martín va fer una xerrada molt vivencial i va aconseguir transmetre no només l’horror dels camps nazis sinó tot el que va acompanyar el periple dels deportats republicans espanyols a l’exili.

Mathausen_2017

Per la seva part, la Mª Teresa Curià, filla d’un deportat que va morir al camp de Gusen –que depenia de Mauthausen-, va fer una intervenció carregada d’emotivitat. Va explicar amb gran serenor com fins a l’any 1961 no va saber res del que li havia passat al seu pare, i com des d’aleshores va anar recopilant tota la informació disponible. Estem segurs que la seva intervenció ens serà de molta utilitat, tant pel treball a l’aula com per a la pròpia reflexió personal.

Per a més informació podeu visitar la seva pàgina web: http://www.amical-mauthausen.org/esp/

Darrera actualització (dijous, 20 d'abril de 2017 00:01)

 
Secured by Siteground Web Hosting