El passat 14 de Març de 2017, ens van vindre a fer una xerrada a l’alumnat de 1r Batxillerat, dins de l’assignatura de matemàtiques, sobre la història de la màquina enigma i el seu funcionament.

Oscar Font és un músic i apassionat per la criptografia que, des dels 12 anys, ha estat interessat en la Segona Guerra Mundial i en el tema de desxifrar missatges. Aquesta xerrada consistia en ensenyar-nos i explicar-nos el descobriment de la màquina enigma i el seu origen el qual us explicaré breument:

Un jove anglès, anomenat Alan Turing, tenia una vida complicada;  es sentia desprotegit i buscava la seguretat en ell mateix i en els demés. Alan era un gran alumne, especialment en matemàtiques, així que va estudiar a la Universitat de Cambridge i es va fer professor de matemàtiques a la mateixa universitat. Va ser el primer home en desxifrar missatges xifrats, sense ajuda de cap màquina.

maquina_enigma

Passat el temps, quan ja va començar la Segona Guerra Mundial, i Alemanya enviava missatges xifrats a altres bàndols, Arthur Scherbius va tindre la brillant idea de crear una màquina la qual pugues enviar i desxifrar aquests missatges. Així va ser, es va anomenar «ENIGMA C», i tenia un gran valor econòmic. El bàndol alemany la va utilitzar durant tota la guerra, encara que diferents països també la volien. Arthur va morir, però va deixar planificat i dissenyat el model de la nova màquina enigma que, seguidament, la van crear els polacs i la van anomenar «LA BOMBA». Van haver de demanar ajuda a Alan Turing per a poder desxifrar els missatges, i finalment, ell mateix, va acabar creant la primera maquina que pensava com una persona.

Actualment solament queden 300 maquines enigma, dues de les quals estan a Espanya, així que una de aquestes dues és propietat de l’Oscar, i va tindre el plaer de portar-nos-la. Aquesta màquina enigma té diferents parts (rotors, panell de connexions, teclat, panell lluminosos, panell de entrada...). Totes aquestes parts tenen diferents funcions, les quals l’Oscar ens les va poder mostrar amb claredat. En total hi han 186 trilions de combinacions, és una bestiada!

Darrera actualització (dissabte, 1 d'abril de 2017 11:31)

 
Secured by Siteground Web Hosting