Durant el mes de febrer, i sempre entre les 9 i les 11 del matí, l’alumnat de 1r ESO, el dia 6 1r ESO A, el dia 14 1r ESO C, el dia 20 1r ESO B i el 21 1r ESO D ha visitat una exposició que hi ha al caixafòrum de Lleida que es titula MEDITERRANI i que ens vol mostrar que la riquesa i la diversitat del Mediterrani no tan sols té a veure amb la vida que habita a les seves aigües, sinó també amb la flora i la fauna que poblen les seves costes, marcades per una climatologia temperada. En aquesta exposició s’ofereix una perspectiva àmplia del Mediterrani, com una àrea biològicament fascinant, tot i que, avui dia, diversos factors n'amenacen seriosament la sostenibilitat mediambiental.

Mediterrani (3)

La visita a l'exposició ens ha permès conèixer quin ha estat el passat d'aquest mar, comprovar quin n'és el present i veure quins reptes se'ns plantegen per a la seva sostenibilitat pensant en el futur. Pel fet de ser un mar amb costes molt densament poblades, i per la mida i la capacitat de renovació limitada que té, actualment obté una de les taxes de contaminació i de perill d'extinció d'espècies més elevades del món.

La sostenibilitat del Mare Nostrum és, sens dubte, un repte important; visitar aquesta exposició et canviarà la manera de mirar el mar, si no ho heu fet encara, la podeu visitar fins al 5 de març. Us la recomanem!

Mediterrani (2)Mediterrani (5)

Una alumna de 1r ESO B, la Joana Farré, explica amb les seves paraules, tot allò que va aprendre a la sortida.

“El mar mediterrani està tancat per 3 continents: Europa, Àsia i Àfrica. La major zona d’intercanvi d’aigua és per l’estret de Gibraltar. Fa uns 6 milions d’anys, el Mediterrani es va aïllar de l’oceà Atlàntic per l’estret de Gibraltar, a causa dels moviments de les plaques tectòniques.

“En la mar Mediterrània hi habiten en torn unes 17000 espècies d’éssers vius diferents, tant animals, vegetals i altres regnes. L’aigua salada et fa surar més que l’aigua dolça.

La posidònia és una planta marina en perill d’extinció, que és endèmica de la mar Mediterrània; a fora de l’aigua la pots trobar de dues maneres diferents: fulles soltes i fulles embolicades en forma de pilotes (com una bola que sembla un Kiwi).

Mediterrani (1)

La tonyina pot arribar a mesurar més de 2 metres i hem d’evitar menjar-ne molta, ja que conté mercuri.

El Liropus 2000 és un aparell que es pot enfonsar fins 2000 metres sota l’aigua i ajuda als científics a investigar el fons marí.

I moltes coses més que podeu comprovar pel vostre compte!!”.

 

 
Secured by Siteground Web Hosting