Entre 1951 i 1952 el bengalí va ser l'objectiu central del Moviment per la Llengua Bengalí (Bhasha Andolon) a l'anomenat Bengala Oriental (avui Bangla Desh). Tot i que el bengalí era parlat per la majoria de la població de Bengala Oriental, l'urdú era legalment l'única llengua nacional del Domini del Pakistan. El 21 de febrer de 1952 estudiants i activistes van ser tirotejats pels militars i la policia a la Universitat de Dhaka i tres joves estudiants i altres persones van ser assassinades. Més tard, el 1999, la UNESCO va declarar el 21 de febrer com a Dia Internacional de la Llengua Materna, en reconeixement a les morts.

LlenguaMAvui, un grup d’alumnes del nostre centre, per celebrar el dia de les llengües maternes han vingut a explicar-nos quatre pinzellades sobre el seu país natals o sobre les seves arrels. La primeres en exposar han sigut dues noies de 4rt d’ESO d’origen àrab, la Romaysae Sayen i la Souha Kharbouche. Ens han explicat on està situat el Marroc i ens han mostrat fotografies de plats típics d'allà. També ens han mostrat l'alfabet àrab i algunes paraules bàsiques. 

 El segon en exposar ha sigut Juan Andrés, un alumne de 2n de Batxillerat que ens ha vingut a parlar sobre el seu país natal, l'Equador. Ens ha explicat que, en tot el món, uns 600 milions parlen castellà, una llengua romànica, al Sàhara Occidental, Filipines, Hispanoamèrica... També ens ha parlat sobre el menjar del seu país: el cafè, el cacau, la banana... Ens ha dit que les fruites d’allí estan molt bones, com ara el maracujà, la xirimoia o la papaia. 

La següent persona en exposar ha estat la Júlia Ranera, alumna de 4t d'ESO. El seu pare és francès i a ella des de petita li han parlat en aqusta llengua a casa. El francès és una llengua romànica i és la única llengua oficial de França, tot i que s'hi parlen moltes altres llengües, com l'occità o el bretó. També ens ha parlat del menjar típic del seu país, com són les crepes o els formatges. Els formatges són molt típics. Els francesos fan el primer plat, el segon plat i el plat dels formatges.

En darrer lloc, ha exposat laPromi Akter, una noia de 16 anys de nacionalitat bangla que va venir l'any passat al nostre institut. Ens explica que Bangladesh es troba a la part Nord-Oriental d'Àsia del Sud. La seva capital es Daka. Fa frontera amb l'Índia a l'Est, a l'Oest i al Nord. 

La Promi diu que a la gran part de la població bangla els agrada el menjar picant. El menjar tradicional és l'arròs i el peix. A algunes persones els hi agrada menjar amb la mà. La llengua bangla només la parlen dos països: Bangladesh i Kolkata. La llengua formal és el bangla tot i que en els instituts d'allà es parla en anglès.

                                                                                              Alèxia Ivanova i Aran Lorenzo

Darrera actualització (dissabte, 25 de febrer de 2017 10:39)

 
Secured by Siteground Web Hosting