El dia 3 d’octubre hem començat la Primera Tasca de primer d’ESO “ l’Univers”

El senyor Josep Ma. Bosc ens va venir a fer una conferència on ens ha ensenyat en aquesta presentació molts aspectes del nostre Univers, com per exemple que la majoria d’asteroides més propers es troben entre mart i Júpiter. Ens ha explicat: “Un asteroide és una patata irregular de diferents dimensions” i que “Un cometa és una patata de gel brut o negre, ja que té moltes partícules diferents.

IMG_4473

Hem trobat molt encertada l’explicació de la causa de la cua dels cometes: els cometes tenen cua, ja que els vents solars, empenyen els residus dels cometes. No té res a veure amb la direcció amb la qual va el cometa.

Ens ha parlat sobre la velocitat dels asteroides, van entre 20 i 30 Km/s al voltant del Sol. La seva composició no és compacta, són com una mena de sorra de la platja, en la que si dones un pas, t’enfonses: això es sap perquè es va enviar una sonda que en aterrar va rebotar una mica. Quan els asteroides són massa a prop de la Terra i hi ha perill de col·lisió s’anomenen NEO (Near Earth Object), està clar que hi ha asteroides que passen per l’òrbita de la Terra i que en algun moment podrien xocar.

planetas

Per a descobrir asteroides, es fan fotos contínuament d’una zona de l’espai, i si hi ha un objecte que surt desplaçat és que és un asteroide.

Quan diem que un meteorit xoca contra la Terra, el xoc és amb l’atmosfera (que representa com si xoqués amb una paret de formigó. Si el meteorit arriba a tocar al terra, l’impacte pot ser molt fort, i fer cràters i trencar finestres.

Un altre concepte que ha tractat és que el nostre pes a la Lluna seria el de la Terra dividit entre 6.

Sobre Plutó ens ha dit que no es pot considerar un planeta perquè té mes característiques asteroïdals que de planeta.

El tema dels estels fugaços, no són estrelles, en realitat són petits trossos de cometa que en xocar contra l’atmosfera es desintegra i fan la llum que nosaltres veiem. Això sol passar al voltant del 10 d’Agost i les anomenem Llàgrimes de Sant Llorenç.

IMG_4476

Una altra curiositat que vull remarcar és que l’any 1992 va caure un petit fragment d’un meteorit damunt d’un cotxe, i al principi el senyor es va enfadar molt, però, quan va saber la realitat, es va alegrar de tenir un cotxe en exclusiva impactat per un meteorit.

Aquestes són algunes de les idees que més ens han agradat de la conferència.

 
Secured by Siteground Web Hosting