L’alumnat de 1r de Batxillerat, juntament amb la professora de llengua catalana Ester Graell i el cap de departament de català, Eduard Sementé han realitzat una sortida al Museu de Lleida. Allí van assistir a l’exposició: Itinerari Ramon Llull. Un viatge per la Mediterrània a l’Edat Mitjana.

IMG_6136

L’exposició i, sobretot, els diversos tallers treballats, més dinàmics, han permès conèixer molt millor un dels pensadors, ambaixadors del cristianisme, viatger incansable i escriptor més important de l’Edat Mitjana.

IMG_6126

En la part estrictament literària, els nois i noies de batxillerat han pogut recrear, per mitjà de textos i màscares dels principals personatges, una de les seves obres més representatives, El llibre de les bèsties. En aquest petit llibre, inclòs dins de la novel·la Llibre de meravelles, Ramon Llull exposa mitjançant una faula amb animals l’obsessió pel poder dels homes, com per aconseguir-lo usen indistintament, la intel·ligència i l’astúcia (Na Renard, la guineu!), o bé directament la força i la violència (El Lleó!).

Llull_3

En Miquel, el nostre guia i animador de l’exposició ens ha ofert una munió important de dades que desconeixíem, d’altres camps d’estudi com la societat, la religió, l’escultura i l’arquitectura, els viatges i els rituals d’aquella època llunyana del segle XIII.

Entre d’altres curiositats, ens ha parlat de la importància estratègica i militar de la ciutat de Lleida, com la nostra ciutat ha estat referència en el món universitari (L’Estudi General de Lleida és la primera universitat que es va crear en l’antiga Corona Catalana), en el món religiós (Lleida està dins del camí de Sant Jaume!) i aquí ha afirmat que el primer viatge fet per Ramon Llull fou a Santiago de Compostel·la, la qual cosa gairebé permet assegurar que va passar i, potser, pernoctar en la nostra ciutat que acollia milers de pelegrins que seguien la ruta.

Curiositats

En el museu, vam poder contemplar els tres únics fils que romanen de la relíquia de l’anomenat drap de Jesús (del bolquer que duia Jesús un cop nascut entre els homes i dones!). A banda del prestigi que atorga a la catedral de la Seu Vella en aquells temps, era una font d’ingressos i proporcionava a la nostra ciutat un ingent moviment de pelegrins (“homes que fan camí”) que omplien de moviment i gent Lleida, una de les capitals més importants al llarg dels segles XIII i XIV.

Llull_1

Un cop instal·lats els jueus en la nostra ciutat entre els segles IX-XI, el nom que rep a Lleida el barri on vivien i convivien amb els cristians s’anomenava cuirassa, no pas “call” que és el nom que rep en les ciutats grans de Barcelona, Tarragona i Girona en aquella època. Es veu que el terme indicava millor la voluntat de separació de les dues ètnies i religions!

Malgrat això, cal destacar dues activitats que van arrelar molt en l’època medieval i es van acabar implantant en els regnes cristians; d’una banda la cetreria (caçar amb falcons); de l’altra, els avenços en oftalmologia i altres especialitats mèdiques. En aquest sentit, cal destacar el fet verídic de l’operació de cataractes que li van practicar al rei Joan II, el caçador, en el barri jueu de Lleida. Actualment, en el carrer major, en la coneguda font de dalt, encara hi ha una placa que certifica aquest fet.

Una de les joies del museu és la Bíblia de Lleida, un volum extraordinari en dimensions i en il·lustracions, feta a base de pergamins (làmines per escriure i dibuixar fetes de pells dels animals!). És la tercera més gran del món!

Finalment, hem fet un petit tomb per la moda de l’època, és clar que la moda de caràcter religiós ja que Ramon Llull, a partir de les 5 aparicions de Jesús crucificat, es va fer franciscà. Franciscà i pelegrí que va fer el camí de l’apòstol (pescador d’ànimes!) Sant Jaume, d’aquí l’hàbit humil que vestia i també l’hàbit de pelegrí que devia usar per anar a Santiago de Compostel·la.

Llull_5

Viatger incansable, hem tingut accés al que devia dur dins el seu bagul en els innombrables viatges: tinta, una ploma, llibres d’oracions (el Breviari, el Llibre d’Amic e Amat), pergamins, una espelma, un poc de menjar (pa, galetes, fruits secs...), una muda de roba i... una brúixola!

Exposició i visita als tallers molt enriquidora! Un Museu, el nostre, digne de visita obligada!

 
Secured by Siteground Web Hosting