Logo_DEFINITIU_ull_critic

Perill màxim a la Vall d'Aran i al Pallars Sobirà


El temporal de neu i vent que ha afectat el cap de setmana un total de 34 províncies espanyoles va obligar Protecció Civil a activar, diumenge al matí, la fase d'alerta del pla especial d'emergències per allaus (Allau cat) pel perill a la Vall d'Aran i al nord del Pallars Sobirà.

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va qualificar amb el grau màxim (5 sobre una escala de 5!) el perill en aquella zona. El risc extrem es deu a la continuació de les nevades i a l'increment de la intensitat del vent de nord.

Tempesta_de_neu__Ainoa

Així mateix, la Generalitat va mantenir el nivell de prealerta en el pla Procicat per forts vents a Tarragona i a les Terres de l'Ebre i, a partir del migdia, també es va activar al Pirineu. De la mateixa manera, va mantenir la prealerta Neucat per nevades al Pirineu Occidental i en cotes altes de les Terres de l'Ebre.

La neu va caure amb intensitat al Pirineu d'Osca i va obligar a tancar diverses estacions. Entre elles la de Candanchú, on es va trobar sense vida l'esquiador de travessia que dissabte va quedar sepultat sota una allau. Interior va activar l'alerta roja per allaus al Pirineu d'Osca fins a aquesta mitjanit.

A més, segons les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), durant tota la jornada d'avui aquesta zona seguirà en alerta taronja per allaus.

Conseqncia_allau_de_neu__Ainoa

Tots els passos fronterers del Pirineu d'Osca amb França es van tancar a causa de la neu i el risc d'allaus. Bona part de les estacions d'esquí dels Pirineus francesos van haver de tancar davant la impossibilitat de condicionar l'espès mantell de neu que havia caigut.

PLUJA

No només la neu i el vent van protagonitzar la jornada amb afectacions en nombroses carreteres. També la pluja, que va complicar la situació en alguns cabals dels rius.

A Pamplona, el desbordament de l'Ebre va obligar a tallar la N-113 Pamplona-Madrid, a l'altura del municipi navarrès de Castejón. A Logronyo, l'Ebre va multiplicar per 15 el seu cabal habitual i s'esperava la seva crescuda màxima la matinada passada a Novillas (Saragossa), primera localitat d'Aragó que travessa el riu.

En concret, la previsió de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre era que a les 4.15 hores arribaria als 2.040 metres cúbics per segon. La punta de la crescuda es preveu que arribi demà a la capital aragonesa, a les 13.45 hores.

La previsió per a aquest dilluns dia 2 de febrer i possiblement al llarg de la setmana, és que el temporal comenci a remetre, tot i que continuaran en alerta 29 províncies. L'alerta taronja per allaus es manté a Lleida, Osca i Navarra.

Creieu que aquest cap de setmana ha estat el més perillós?

I tu, què en penses?

Ainoa Serrano. Ull Crític.

 
Secured by Siteground Web Hosting